Právě jsem na dovolené. Odpočívám a čerpám nové síly na další dobrodružné cesty za zdravím, pohodou a radostí pro sebe i pro vás. Vašim dotazům a žádostem se budu věnovat po svém návratu od 1. 10. 2024

Děkuji, Věrka

11. 9. - 30. 9. 2024 mám dovolenou

Věra Váchová (dříve Stádníková)

TVOŘÍME ZDRAVÍ


Co vám způsobuje překyselení těla a jak se ho zbavit? Slevový kupon na odkyselující produkty.

Přijde mi, že závažnosti překyselení lidé nevěnují dostatečnou pozornost, a přitom doslova náš život je závislý na rovnováze mezi kyselinami a zásadami v našem těle.

Během látkové výměny v organizmu neustále vznikají kyseliny, jako močová, uhličitá, mléčná, octová nebo solná. Všechny mají ničivý účinek, pokud setrvávají v těle, aniž bychom je neutralizovali a vyloučili.

Myslím, že lidé často neví, že mají překyselený organizmus a že z toho plyne většina jejich potíží.

Jaké potíže přináší překyselení těla?

Překyselení je pomocnou příčinou vzniku mnohých nemocí jako je artróza, migréna, cukrovka, bolesti hlavy a svalů, zácpa, průjem, plísně, kvasinky, revma nebo alergie a také infarkt nebo rakovina, atd.

Acidóza neboli překyselení způsobuje i duševní problémy a únavu. Dále snižuje odolnost vůči stresu. Dlouhodobá acidóza vyvolává podrážděnost a depresivní stavy.

Jaké jsou jeho příčiny?

Příčin okyselení je mnoho a spojují se v působení na tělo i na psychiku. Asi jste už někdy o někom slyšeli nebo dokonce sami řekli: „Ten je nějakej kyselej.“ To, co se děje v těle člověka, se časem nevyhnutelně projevuje i v jeho psychice (a naopak). A díky za to, protože si toho můžeme všimnout a něco s tím udělat.

Překyselení v těle vytváření především: okyselující potraviny a nesprávné stravovací návyky, jako např. jedení krátce před spaním, hltání a nedostatečné žvýkání, po kterých tělo není schopné dobře trávit. Dalším mohutným okyselovačem těla je stav ketózy, tj. i při půstu po cca 18 hodinách bez jídla.

Ketózu také navodíte, pokud jíte velmi málo sacharidů v běžné stravě, uvádí se pod 50g denně. Proto je z mého pohledu keto dieta/ strava dlouhodobě tělo zatěžující, protože vede k permanentnímu překyselení.

KYSELINOTVORNÉ POTRAVINY (nejvíce okyselující)
káva, černý čaj, perlivé nápoje, maso červené i bílé, uzeniny, cukr (i třtinový, kokosový, atd.), bílá rýže, běžný ocet, mléčné výrobky, vejce, čokoláda, bílá mouka, obyčejné těstoviny, pivo, víno, alkohol, cokoli pečeného, grilovaného

Dále mezi příčiny překyselení organizmu patří nedostatečný pitný režim, negativní emoce jako strach, zlost, úzkost. Znečištěné životní prostředí, chemické léky, málo pohybu a spánku a samozřejmě povrchové dýchání.

Co z toho vyplývá? Že překyselený je každý člověk žijící „moderním“ způsobem života!

Je nějaké překyselení těla žádoucí?

Krátkodobé překyselení těla při půstech na vodě (osobně mám nejdelší 30 dní), kdy se dostaneme do stavu ketózy je žádoucí. Dochází při něm k hloubkovému čištění organizmu a platí pravidlo, čím delší půst, tím intenzivnější očista a také větší okyselení organizmu (to píšu z vlastní zkušenosti).

To je také důvod, proč naše tělo nechce nic jíst, pokud je nám špatně. Když na nás něco leze, Imunitní systém použije 2 osvědčené způsoby, jak si pomoci zpět ke zdraví a to teplotu a okyselení.

Jednoduše zvýší teplotu těla, takže my máme pocit, že jsme „dostali“ horečku. Bylo by opravdu prospěšné, dívat se na horečku jako na dar = to znamená, že jsme ji dostali jako přirozený nástroj k vyřešení našeho problému. Zvýšením teploty se imunitní systém vypořádává s nežádoucími bakteriemi, viry, atd. Proto je pro člověka výhodné, nechat imunitní systém pracovat, zalehnout do postele a vypotit se, nikoli hned teplotu srážet. I proto jsou návštěvy sauny prevencí virových onemocnění.

Druhým výborným způsobem, který imunitní systém používá k našemu uvedení zpět do rovnováhy = ke zdraví, je to, že vypne chuť na jídlo. I v tomto případě je nevhodné, pokud nám někdo připraví jídlo a snaží se ho do nás dostat pod záminkou: „Jez, ať máš sílu.“ V takovou chvíli, nám naši sílu bere, protože organismus se musí přestat soustředit na boj s nemocí a musí se soustředit na trávení potravy.

Pokud poslechneme svoje tělo (intuici) a ne svůj vystrašený (naprogramovaný) mozek, nebudeme jíst a tudíž se po cca 18 hodinách bez jídla zintenzivní v našem těle autofagie a s ní se okyselí tělo. Tento stav dá veškerý prostor imunitnímu systému k jeho práci a to urychlí naše uzdravení.

Proč je krátkodobé okyselení těla žádoucí, když se jinak snaží za každou cenu udržet zásadité prostředí?

Když to vysvětlím laicky: představte si, že vezmete intenzivní čistící prostředky, možná i nějakou kyselinu a pustíte se doma do velkého úklidu. Bude vám to trvat a nějakou dobu to bude u vás doma dokonce vypadat hůř, než když jste s úklidem začali. Postupně, jak budete byt uklízet místnost po místnosti, se celkový stav zlepší a na konci vás bude těšit pohled na čistotu a nově uspořádané věci.

Tím chci vysvětlit, že tělo potřebuje dlouhodobě zásadité prostředí pro své optimální fungování, ale řízeným krátkodobým okyselením mu pomůžeme k důkladné očistě. Když mu poté navrátíme zpět zásadité prostředí, jsme na cestě za svým nejlepším fyzickým i psychickým zdravím.

Jak se okyselení zbavíte?

Acidobazickou rovnováhu nejvíce ovlivňují činnosti, které děláme na denní bázi. Proto věnujme pozornost tomu co jíme, jak jíme, kdy jíme. Kolik, co a kdy pijeme. Jestli máme dost pohybu, spánku a jak dýcháme. A samozřejmě také psychohygieně, protože je mega důležité, jak se cítíme.

Tělo svou činností kyseliny vytváří, ale zásadité látky vytvářet neumí. Aby udrželo acidobazickou rovnováhu, potřebuje získávat zásadité látky z potravy, pohybu a dýchání. 

ZÁSADOTVORNÉ POTRAVINY (nejvíce zásadité)
kuzu odvar, umeboshi švestky, nepasterovaný jablečný ocet, chlorella, nápoj z mladého ječmene, čerstvý zeleninový vývar z krátce vařené zeleniny (do 15 minut vypitý od uvaření), další zelenina syrová, krátce vařená, kvašená, houby, zelené natě, listové saláty, bylinné čaje

Podle seznamů potravin výše, můžete snadno usoudit, které potraviny je lépe vynechat, a kterým naopak dávat přednost.

Kdykoli máte podezření na překyselení těla podle výše uvedených příznaků a po půstu vždy(!) věnujte pozornost neutralizaci kyselin v těle, jejich vyloučení z těla a nastolení opětovné acidobazické rovnováhy.

Odkyselování těla se věnuji mnoho let, a to především z důvodu, že díky mé vévodící konstituci (pitta z Ájurvédy) k překyselování inklinuji.

Podpořte své odkyselení s 5% slevou ode mě

Od jara 2022 „jedu“ v odkyselujících koupelích na celé tělo a chodidla od pana Jentschury. Za tu dobu jsem z webu Regenerujte.cz,(nebo pro Slovensko Regenerujte.sk) který se specializuje na odkyselení těla, vyzkoušela mnoho věcí. Jsem jimi nadšená a spokojená.

Často mám při práci na počítači nohy v lavorku s Meine Base – odkyselující koupelí v teplotě těla. Připravím si konvici s vroucí vodou a horkou vodu dolévám, když voda v lavorku začne stydnout. Sedím tak klidně hodinku a půl, je to příjemné a ozdravující. Úplně vidíte, jak hrubá kůže na patách zjemní.

Přehráním videa souhlasíte se zásadami ochrany osobních údajů YouTube.

Zjistit vícePovolit video

Z Regenerujte si kupuji také zásaditý čajWurzelkraft. S dobrými zkušenostmi mohu doporučit i MiraVeru, BasenSchauer, SkalPuro, MorgenStund a TischleinDeckDich nebo Energetický kartáč.

Říkala jsem si, že by se vám mohla hodit nějaká sleva, kdybyste chtěli produkty na odkyselení vyzkoušet taky. Oslovila jsem Regenerujte.cz (Regenerujte.sk) a mám pro vás slevu 5% na jejich jakékoli nezlevněné zboží, když zadáte kód tvorimezdravi5. Kód na slevu je platný neomezeně.

Osvědčené tipy, jak se s okyselením vypořádat

A protože jsem výše psala, že nejdůležitější je to, co děláme na denní bázi, tak vám nabízím své další osvědčené způsoby, jak se s okyselením těla vypořádat. Vyberte si, co se vám hodí.

Nepiju kávu. Loni (v roce 2022) jsem měla klasickou kávu 5x, je to opravdu při velmi výjimečné situaci. Letos (říjen 2023) ještě ani jednou. Alkohol nepiji vůbec od roku 2014, tj. od mého 21 denního půstu na vodě. Nejím maso, kromě ryb a to občasně, asi tak jednou za měsíc, někdy ani to ne. Nejím potraviny z bílé mouky a vyhýbám se také bílému i třtinovému cukru (jakémukoli běžnému cukru).

Jím zeleninu krátce vařenou, syrovou a kvašenou každý den. Upřednostňuji jídla vařená ve vodě. Vyhýbám se grilovaným potravinám.

Piji nápoj z mladého ječmene a jím chlorellu Green Ways každý den a to od roku 2010, kdy jsem začala s odkyselováním svého těla. Od roku 2013 je u mě můžete koupit a dostat k nim mé poradenství k užívání zdarma. Více o nich píšu na mém webu TADY >>> 

Popíjím jablečný ocet ve vodě nebo i samotný. Nepasterovaný jablečný ocet vyrábím doma z našich jablek. Bohužel kvalitní nepasterovaný, vyráběný z jablek nikoli z moštu se nedá v obchodě koupit, ani ten v DM nebo ze zdravé výživy není takový, jaký by měl být.

Cvičím, doma větrám, hluboce dýchám, spím při otevřeném okně na větračku.

Samozřejmě, že vše, co dělám pro odkyselení těla, zvyšuje moji celkovou kondici. Není to tak, že bych se zaměřovala jen na tento efekt, protože život není o jednotlivostech, ale o celkovém přístupu a synergii všeho, kterou vytváříme (nebo nevytváříme) své zdraví.

Mou doménou v péči o zdraví je půst. Ať ten, kdy od roku 2014 jím v režimu přerušovaného půstu nebo v průběhu 8 let mnoho delších půstů (až 30 dní na vodě a urině).

Co vám přinese půst se dozvíte v mén e-booku zdarma Blahodárný půst a jeho 9 zázračných účinků TADY >>>

Věra Váchová Stádníková
Jsem průvodkyně k radosti duše a zdraví těla. Miluju jógu, zdravě chutné jídlo, meditaci a půst. Učím lidi, jak skrze tyto věci jít k sebepoznání, vytvářet harmonii a žít šťastnější život. Více o mně si přečtěte zde >> Jsem autorkou e-booku Blahodárný půst a jeho 9 zázračných účinků, který si můžete stáhnout tady >>
Komentáře